Reteta de cocktail Whisky Sour

 

Cum se prepară Whisky Sour perfect: un cocktail clasic cu o notă acidulată.

 

Ingrediente

  • 25 ml suc de lămâie
  • 15 ml sirop de zahăr
  • 50mL tel(e)y
  • 1 albus de ou
  • 1 felie de portocală, pentru ornat
  • 1 cireș maraschino, pentru ornat

 

Metodă

  1. Turnați sucul de lămâie, siropul de zahăr și whisky-ul într-un shaker.
  2. Adăugați un albuș întreg, apoi agitați toate ingredientele.
  3. Adăugați gheață, agitați până când creați o textură pufoasă, apoi strecurați într-un pahar cu roci ?.
  4. Umpleți paharul cu gheață și decorați cu o cireașă maraschino înțepată pe o felie de portocală.

 

Despre cocktail

La fel ca majoritatea poveștilor despre originea cocktailurilor, există întotdeauna mai multe versiuni. Și în cazul Whisky Sour, ambii fondatori aparent au două lucruri în comun – erau marinari englezi. Vedeți, în secolul al XVIII-lea, călătoriile lungi pe ocean erau un lucru și se întâmplau luni întregi, de obicei din America de Nord până în Europa. Fără frigidere, nu exista o modalitate sigură de a păstra alimente sau apă luni de zile pe mare (și să nu începem nici măcar cu condițiile de igienă), așa că pentru a evita scorbutul și malnutriția, navele transportau de obicei o mulțime de lămâi și lămâi. Și ce obții când amesteci rom diluat cu citrice? O versiune foarte timpurie a Whisky Sour.

Acest „moment a-ha” a fost datorită unui viceamiral englez pe nume Edward Vernon, care le-a dat oamenilor săi rații din acest amestec pentru a evita scorbutul. A devenit atât de populară încât au luat rețeta cu ei oriunde au adaptat-o ​​în consecință, în funcție de lichiorurile disponibile, cum ar fi whisky, bourbon și brandy. Acest lucru a răspândit popularitatea acrișului în toată lumea.

Versiunea alternativă implică un alt marinar englez pe nume Elliott Stubb, care în 1872, a sărit pe navă și a deschis un bar în orașul-port chilian Iquique. După cum spune povestea, el a inventat Whisky Sour în timp ce experimenta ingrediente locale. Odată ce a descoperit Limón de Pica (un lime super acid unic în regiune), și-a propus misiunea de a inventa cocktail-ul perfect, adăugând whisky și zahăr pentru a crea băutura emblematică care a devenit un favorit ferm în casele și barurile din jur în lumea de azi.

 

Tips

Whisky Sour este versatil – indiferent dacă decideți să schimbați elementul lichior, acru sau dulce, rezultatul final va fi aproape întotdeauna delicios – nu uitați decât să respectați proporția de aur de 2 părți lichior, 1 parte acru și 1 parte dulce ( dar hei, dacă preferința ta personală diferă, mergi!). Fă așa cum a făcut Elliott Stubb și experimentează. Sau fă așa cum au făcut marinarii și înlocuiește-ți lichiorul cu tot ce este disponibil pe raftul tău de sus.

Dacă sunteți după ceva mai dulce, bourbon sau brandy sunt ambele opțiuni grozave. Preferi un acru mai afumat și mai sofisticat? Un scotch cu turbă este alegerea ta. Te simți ca un MVP absolut? Încercați coniac (da, coniac) pentru un cocktail mai bogat și mai picant. Când vine vorba de înlocuirea acrișoară, lime-ul este o opțiune mai subtilă dacă vi se pare că lămâia este prea copleșitoare, alternativ puteți opta pentru o alegere mai dulce precum portocala sau o alegere mai savuroasă precum grepfrutul. Și când vine vorba de dezbaterea albușului și fără albuș, ei bine, depinde complet de tine. Albușurile au fost adăugate inițial pentru a-l face să arate mai atrăgător, contrabalansând în același timp aromele mai îndrăznețe – făcându-l mai bogat, mai cremos și, în opinia noastră, mult mai gustos. Pentru prietenii noștri vegani, aquafaba, lichidul gelatinos care se găsește în cutia de năut este o alternativă grozavă, astfel încât să puteți avea în continuare burgerul de legume și Whisky Sour!