Reteta de cocktail Vodka Martini
Cocktailul clasic cu vodka Martini revărsă un factor cool – întreabă-l pe James Bond.
Ingrediente
- 15 ml vermut uscat
- 60 ml vodcă
- Coaja de lămâie, pentru ornat
Metodă
- Adăugați vermut uscat, vodcă și gheață într-un pahar de mixare
- Amestecați puternic toate ingredientele până se răcesc, apoi strecurați într-un pahar de coupe/martini congelat
- Se ornează cu coajă de lămâie
Despre cocktail
Un Martini cu vodcă este unul dintre cele mai elegante cocktail-uri din lume, iar rețeta este una pe care orice mixolog de acasă ar trebui să-și ia timp să o stăpânească. Conține trei ingrediente cheie și este modalitatea perfectă de a te bucura de votca ta premium preferată. Așa cum James Bond avea un mod foarte specific de a-și comanda băutura semnătură (agitată, nu amestecată), acest martini poate fi adaptat pentru a se potrivi gusturilor tale personale, variind garnitura și proporțiile de vermut cu vodcă.
Inspirat de clasicul Gin Martini, Vodka Martini a luat ființă în anii 1940, când vodca a ajuns în SUA și a crescut în popularitate. Barmanii au început să experimenteze cu rețete pe care le cunoșteau deja, schimbând vodcă pentru a înlocui alte băuturi spirtoase. A apărut prima dată tipărită în „Standard Cocktail Guide” al scriitorului de cocktail Crosby Gaige din 1944, cu porecla „The Kangaroo”, nu există nicio explicație cu privire la modul în care cele două ar putea fi legate. Până în anii 1950, porecla Cangurului a fost renunțată și mulți băutori de cocktailuri au ajuns să-l prefere pentru gustul său curat și uscat, fără substanțele botanice aromatice care vin cu ginul.
Tips
Când vine vorba de martini, cel mai important lucru este să folosiți ingrediente de înaltă calitate, deoarece sunt atât de puține. Ajunge la o vodcă de top și vei observa cu adevărat o diferență.
Dacă nu sunteți un mare fan al gustului vermutului, puteți ajusta proporția din această rețetă pentru a include mai puțin și a o completa cu mai multă vodcă. Puteți chiar să încercați să o omiteți cu totul, așa cum era popular în anii 1960, sau „clătiți paharul” cu el adăugând o lingură de vermut în paharul răcit, rotind-o până când acoperă suprafața, apoi aruncând excesul. Acest lucru asezonează în esență paharul cu vermut, dând doar un indiciu de aromă la fiecare înghițitură. Și pe tema vermutului – asigură-te că al tău este proaspăt, având în vedere că este un vin fortificat mai degrabă decât un spirt. De regulă, vermutul se consumă cel mai bine în trei luni de la deschidere.
Pentru a face așa cum face James Bond și pentru a vă bucura de Vodka Martini agitată, nu amestecată, puteți adăuga vodca, vermut și gheață într-un shaker. Pur și simplu se agită până se răcește, apoi se strecoară într-un pahar de martini și se ornează. Un martini agitat poate fi puțin mai diluat și va arăta tulbure cu niște bule, în timp ce o băutură amestecată se va turna limpede. Puteți, de asemenea, să vă transformați Vodka Martini într-un Dirty Martini ornând cocktailul cu trei măsline și adăugând saramură din borcanul de măsline la rețetă. Totul ține de preferințele personale!