Reteta de cocktail Mai Tai

 

Cum să faci un Mai Tai clasic: un cocktail tropical, pe bază de rom.

 

Ingrediente

  • 30 ml suc de lămâie
  • 15 ml orgeat
  • 15 ml de portocale curaçao
  • 20 ml rom ușor
  • 20 ml rom negru
  • 3 crenguțe de menta, pentru ornat
  • 2 cireșe maraschino, pentru ornat
  • Gheaţă

 

Metodă

  1. Adăugați suc de lămâie, orgeat, portocale curaçao, rom ușor și rom închis într-un shaker de cocktail.
  2. Se agită, apoi se strecoară într-un pahar mare.
  3. Se umple paharul cu gheață, apoi se ornează cu o crenguță de mentă și două cireșe maraschino înșurubate pe o roată de lime.

 

Despre cocktail

Când te gândești la cocktail-urile Mai Tai, este ușor să te lași cu viziuni retro ale cămășilor hawaiene și cănilor de lemn din barurile Tiki îndoielnice ale anilor 1950 și 1960. Dar, de fapt, Mai Tai a fost atât de popular în această perioadă, încât se pare că a dus la o lipsă de rom la nivel mondial!

După cum spune povestea, cocktailul Mai Tai a fost creat în 1944 de Victor Bergeron la restaurantul său Trader Vic’s din California, care pur și simplu a vrut să creeze o băutură delicioasă folosind romul său jamaican de 17 ani. S-a apucat de treabă și a „adăugat un strop de lime, o strop de sirop de bomboane, un strop de portocale curacao, niște orgeat franțuzesc” și și-a turnat creația tropicală peste gheață. Apoi i-a înmânat această băutură unui prieten aflat în vizită din Tahiti, care a exclamat cu entuziasm că este „Mai tai roa ae”, care se traduce în tahitiană prin „În afara acestei lumi – cel mai bun”. Cocktailul emblematic Mai Tai a luat naștere.

De atunci, Mai Tai a trecut prin multe iterații de la rețeta sa originală, crescând și scăzând în popularitate de-a lungul istoriei. Are o reputație indignată ca un cocktail dulce din cauza utilizării excesive istorice a sucurilor, fructelor și siropurilor ambalate, care au luat locul ingredientelor proaspete atunci când au devenit mai populare, ignorând faptul că rețeta Vic Trader necesita doar suc de lămâie. Dar cu o renaștere a Mai Tai-ului bine și cu adevărat aici, Victor Bergeron poate sta liniștit, cu un nou val de fani hardcore asigurându-se că amestecul lui tropical va fi din nou „Mai tai roa ae”.

 

Tips

Această băutură originală de stațiune îți va duce papilele gustative într-o evadare pe insulă fără a părăsi casa (ei bine, poate curtea ta). Dacă doriți să reproduceți rețeta clasică Vic Trader, alegeți un rom învechit de calitate și suc proaspăt de lămâie. Gheața este și ea importantă. Asigurați-vă că îl zdrobiți chiar înainte de a-l servi – un truc ușor este să folosiți un robot de bucătărie și să umpleți paharul înainte de a adăuga amestecul. Și pentru a termina, adaugă o umbrelă de cocktail sau două și imaginează-te în paradis în timp ce savori din cel mai emblematic rom tropical.

Alternativ, dacă sunteți în căutarea unei noi variante proaspete a clasicului Mai Tai, rămâneți la o temă tropicală și experimentați cu fructe exotice de sezon. De la suc de mango la nucă de cocos, ananas, lychee, fructul pasiunii și multe altele, nu uitați că proaspăt și sezonier este cel mai bun – fără fructe, sucuri sau siropuri ambalate – deoarece nu suntem aici pentru a revoluționa Mai Tai încă o dată.