Reteta de cocktail cu vin fiert
Intră în spiritul festiv cu această rețetă gustoasă de vin fiert.
Ingrediente
- 1 sticla de vin rosu
- 100 ml coniac
- ½ baton de scorțisoară
- 6 cuișoare
- 2 păstăi de anason
- 2 seminte de cardamom
- ½ portocala (tăiată felii)
- ½ lămâie (tăiată felii)
- 100 ml miere
- 10 g (sau 5 pliculețe de ceai) ceai rooibos
- 1 coajă de portocală pentru ornat
- Nucșoară proaspătă pentru ornat
Metodă
- Adaugă toate ingredientele (cu excepția garniturii) într-o oală de dimensiune medie.
- Se încălzește la cel mai mic foc posibil timp de 30 de minute, cu capacul pus, amestecând periodic.
- Se strecoară într-un ceainic mare sau o cană de cafea.
- Se toarnă în căni de cafea preîncălzite.
- Se ornează cu o coajă de portocală și un ras de nucșoară proaspătă.
Despre cocktail
Lumea vinului fiert este una sălbatică. Nu există reguli, nu există limitări, iar rețetele variază între țări, orașe și familii. Când temperatura scade, oamenii din întreaga lume se îndreaptă spre interior pentru a prepara un lot de vin fiert, împărtășindu-și creația prietenilor, familiei și, cu siguranță, chiar și străinilor. Este o tradiție care nu se termină prea curând.
Procesul de mulling – adică adăugarea de fructe, mirodenii și zahăr la o băutură fierbinte – există încă de la apogeul Imperiului Roman, cu peste o mie de ani în urmă. Vinul fierbinte ia ajutat pe soldați să supraviețuiască iernilor lungi și reci și, pe măsură ce Imperiul Roman s-a răspândit în Europa, la fel a făcut și vinul fiert.
Suedezii îl numesc „glögg”, nemții amestecă „glühwein”, italienii sorbesc „vin brulé”, iar rușii? Acea sclipire din ochii lor vine de la „glintwein”. Și deși rețetele diferă de la un loc la altul, elementele de bază sunt aceleași; vin roșu, țuică, scorțișoară și cuișoare. Veți găsi condimentele din piețele de Crăciun, aromele care se ridică din ceștile de cafea strânse de cufărurile tremurânde. Fără îndoială că este o băutură pentru vreme rece, așa că profită la maximum de iarna australian blândă și acoperă-te cu o ceașcă de ceai pe canapea. Crăciunul în iulie, cineva?
Tips
În primul rând, nu-ți pierde vinul bun cu această rețetă. Vinul fiert ia atât de mult din aromă din adăugarea de fructe și condimente, așa că un vin roșu de bază este tot ceea ce este necesar. Cea mai bună opțiune este un roșu mediu spre plin, cum ar fi grenache, merlot sau shiraz. Tipul de spirt pe care îl adăugați va afecta, de asemenea, aroma finală a vinului fiert. Această rețetă necesită coniac, dar romul condimentat sau chiar whisky-ul pot fi adaosuri grozave la băutura ta.
Cel mai important lucru de reținut este că vinul fiert nu trebuie niciodată adus la fiert. Este menit să fie cald, sau chiar fierbinte, dar fierberea lichidului va afecta conținutul de alcool. Dacă fierbi vinul fiert, alcoolul se va evapora pur și simplu după un timp.