Espresso Martini cocktail recipe
A simple recipe to make the wildly popular.
Ingrediente
- 15 ml lichior de cafea
- 45 ml vodcă
- 15 ml sirop de zahăr
- 30 ml cafea espresso
- Gheaţă
- 3 boabe de cafea pentru ornat
Metodă
- Turnați lichior de cafea, vodcă, sirop de zahăr, cafea espresso și gheață într-un shaker
- Se agită toate ingredientele și se strecoară într-un pahar de cocktail răcit
- Se ornează cu 3 boabe de cafea
Despre cocktail
Espresso Martini a devenit cu adevărat o caracteristică proeminentă a scenei cocktailurilor din Australia. Este una dintre cele mai populare comenzi la barurile din toată țara, ceea ce nu este o surpriză având în vedere dragostea noastră pentru cafeaua espresso.
Acestea fiind spuse, acest cocktail acum infam s-a născut de fapt în Marea Britanie, unde a fost creat de guru-ul britanic al bartendului Dick Bradsell în anii 1980. Povestea spune că un supermodel de renume mondial a intrat în barul lui Dick, Fred’s Club, și a cerut ceva care să o trezească. A fost obligat și a venit cu ceea ce el a numit inițial Stimulantul farmaceutic – vodcă, espresso proaspăt, lichior de cafea și zahăr, agitate pentru a crea o băutură spumoasă și delicioasă.
Cultura noastră puternică a cafelei – pentru care le putem mulțumi migranților italieni de după război – a însemnat că am îmbrățișat-o cu brațele deschise și, în cele din urmă, am ridicat-o la statutul de superstar.
Deci, de ce funcționează atât de bine un Espresso Martini? Când este făcut corect, cocktailul este un echilibru perfect de amar și dulce. Așa cum zahărul dintr-un Daiquiri echilibrează sucul proaspăt de lămâie, dulceața lichiorului de cafea și a siropului de zahăr sunt compensate de amărăciunea cafelei. Adăugați crema frumoasă deasupra și este o combinație care vă face să reveniți pentru mai mult.
Tips
Cocktailul acestui iubitor de cafea este la fel de multă artă precum este o cafenea latte. Nu puteți face un latte perfect decât dacă tratați corect espresso-ul și același lucru este valabil și pentru un Espresso Martini.
Standardul de aur este să folosiți boabe de înaltă calitate pe care le măcinați chiar înainte de a trage espressoul. Dacă acest lucru nu este posibil, cafeaua premăcinată sau capsulele de cafea sunt și ele un răsfăț. Un sfat fierbinte: pregătiți cafeaua puțin în avans și lăsați-o să se răcească natural, deoarece adăugarea cafelei fierbinți direct peste gheață o poate face prea amară și poate distruge echilibrul delicat din cocktail.
Deoarece cafeaua poate varia în putere și profunzime, poate fi necesar să ajustați ușor proporțiile de ingrediente pentru a obține exact așa cum vă place. Ca și în cazul alimentelor, cea mai bună cale este prin încercare și eroare, așa că faceți câteva cocktail-uri de testare și gustați-le. De asemenea, puteți ajusta cantitatea de sirop de zahăr, deoarece obținerea echilibrului corect de dulceață poate depinde de cafeaua pe care o utilizați.
Cremozitatea spumei semnăturii de pe partea de sus a Espresso Martini provine din uleiurile naturale din cafea care se combină cu bulele de aer. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să agitați și tare. Folosește acei bicepși și agită-ți puternic agitatorul de cocktail timp de cel puțin un minut. Înainte de a scoate capacul, atingeți partea inferioară a agitatorului pe suprafața barului și învârtiți-l în mână pentru a scăpa de ultimele bule (s-ar putea să fi văzut barista făcând asta cu lapte spumat). Acest lucru ar trebui să vă ofere o spumă frumoasă, uniformă, cremoasă și delicioasă.
Vrei să-ți dai o întorsătură espresso Martini? Încercați să utilizați o vodcă aromată, cum ar fi alune de pădure sau vanilie, sau adăugați o notă de esență de vanilie sau scorțișoară.
Bucurați-vă!